По одличното искуство со зелените површини на Градскиот трговски центар, во употреба е пуштен вториот зелен покрив во строгиот центар на градот, на Домот на културата „Кочо Рацин“, попознат како Дом на градежници, изјави Горан Герасимовски, претседател на Општинска организација СДСМ-Центар.

На површина од речиси 400 квадратни метри се засадени над 30 различни видови садници – дрва, средно и ниско зеленило кое е функционално распоредено, тревна површина и вертикално ѕидно зеленило, а поставени се и клупи и канделабри.

„ На ова ново зелено катче во центарот на градот, летно време планирано е да се организира мини отворено кино, со што ќе им се вратат спомените на постарите генерации скопјани. Зелените покриви носат и придобивки,ја намалуваат температурата на самиот покрив и на околината, со што се намалува потребата од трошење за електрична енергија за ладење на околните објекти.

Проектот за изградба за зелениот покрив на Домот на градежници изнесува 18 милиони денари и истиот е финансиран од буџетот на Град Скопје.Проектот е имплементиран во соработка и со поддршка на УНДП, а Кралството Холандија го донираше муралот кој што го облагороди изгледот на овој објект“ истакна Герасимовски.

makfax.com.mk