Наместо конструктивност, дебата и идеи, јавноста од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ гледа само блокади, деструкции и злоупотреба на собранието, вели координаторот на пратеничката група на СДСМ, Јован Митрески.

„Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ свесно и намерно блокираат важни законски решенија. ВМРО-ДПМНЕ овде во Собранието е против нов Клинички центар, против нов еколошки јавен превоз во Скопје, против зголемена енергетска ефикасност на јавни објекти, болници, училишта и градинки, против поддршка за земјоделците“, истакна Митрески.

Според него, како власт ВМРО-ДПМНЕ се задолжуваше за парите да се трошат на барок, на палми, споменици и стиропор, а денес оваа партија како што рече, како опозиција се противи да им помогне на илјадници работници во погодените сектори да земат плата.

„За ВМРО-ДПМНЕ не беше проблем да се потрошат милиони евра народни пари за мермер што не е мермер, за договорени тендери, но денеска им е проблем што парите завршуваат кај граѓаните, што се користат за инвестиции во екологијата, во образованието, во здравството. Дали мотивите за ваквиот однос е тоа што одредени пратеници не се задоволни од раководството на ВМРО-ДПМНЕ е нивна работа, но граѓаните ги препознаваат и ценат таквите деструктивни постапки“, потенцира Митрески.

makfax.com.mk