Пописот што ќе се одржи ќе биде согласно сите здравствени протоколи кои се одредени од здравствената комисија, порача пратеникот и портпарол на СДСМ, Костадин Костадинов, денеска од Собранието, во одговор на новинарски прашања.

Костадинов посочи дека државата има капацитет и е гарант дека во најголемата статистичка операција, целосно ќе биде заштитено здравјето како на граѓаните, таа и на попишувачите.

„Попишувачите коишто ќе бидат на терен и во непосреден контакт максимално ќе ги почитуваат мерките и протоколите за заштита на здравјето. Овде државата е гарант дека од страна на попишувачите на ниту еден начин нема да биде загрозено здравјето на граѓаните. Од друга страна, речиси 20 години сме без одржан попис и сметам дека навистина е голема неопходноста за одржување на една таква статистичка операција и како таква граѓаните ја разбираат и како таква ќе биде реализирана, имплементирана во државата“, заклучи Костадинов.

 

makfax.com.mk