Првиот човек на винаријата „Тиквеш“, Светозар Јаневски, наречен Крал на пијалоците во РС Македонија, најверојатно ќе биде амбасадор на Скопје во Софија, велат дипломатски извори за „Епицентар.БГ“.

А скопскиот весник „Слободен печат“ ја цитира изјавата на премиерот Кирил Петков по средбата со претседателот Стево Пендаровски дека очекува новиот амбасадор на Скопје да биде именуван во следните 60 дена.

Пендаровски вети дека нема да го одложува именувањето на нов амбасадор по добиениот предлог од Владата.

Слободен печат ја цитираше изјавата на Петков дека новиот амбасадор ќе биде „бизнис ориентиран и прагматичен“.

Светозар Јаневски е опишан како еден од најуспешните македонски бизнисмени, со долгогодишно искуство во стратешки менаџмент и претприемништво.

Тој е претседател на одборот на директори на просперитетната винарија „Тиквеш“ и имал лиценца за Мекдоналдс во Бугарија и Македонија.

Главен партнер на М6 Инвестментс, една од најголемите инвестициски компании во Македонија. Пред тоа ја извршуваше функцијата извршен директор на Пивара Скопје и економски советник на Претседателот на Владата на Република Македонија.

Јаневски е добитник на бројни награди, меѓу кои и „Награда за најдобар менаџер на Балканот“ и „Награда за лидерство и економски достигнувања 11 Октомври“.

Светозар Јаневски е роден 1947 година. Дипломирал на Технолошко-техничкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Свети Методиј“ во Скопје.
Од 2005 година е почесен конзул на Финска во Република Македонија.

Член е на Управниот одбор на Македонскиот олимписки комитет и на Управниот одбор на Народната банка на Северна Македонија.

Во 2013 година во печатот се појавија информации дека Јаневски, откако ја изгубил лиценцата на Мекдоналдс за македонската франшиза, ја продавал компанијата што ја поседува лиценцата на Мекдоналдс во Бугарија.