На денешната работна средба меѓу директорот на царинската управа Горан Сугарески, министерот за транспорт и врски Благој Бочварски и државниот секретар Митко Трајчулески се разговарало за активности кои се однесуваат на градежни проекти на царинската управа за изградба или реконструкција на граничните премини и градежни интервенции, информираат од кабинетот на Сугарески.

„Реализацијата на предвидените активности за осовременување на граничните премини ќе придонесат кон поголема функционалност, забрзан проток на сообраќајот и зголемен квалитет на услугите за вработените и патниците, како корисници на граничните премини“, истакна Сугарески.

Се разговарало и за реконструкција на граничните премини Ќафасан и Деве Баир и за набавка на нов национален едношалтерски систем, кои се дел од Проектот за олеснување на трговијата и транспортот за Западен Балкан, финансиран со заем од Светска Банка, а се реализира преку проектната единица во рамките на Министерството за транспорт и врски, информираат надлежните.

Соговорниците на денешната средба утврдиле дека активно се работи на реализација на проектите, a динамиката при изведување на истите е задржана согласно предвидувањата.

„Царинската управа ќе продолжи интензивно да соработува со сите владини и државни институции кои се надлежни за протокот на стоки, добра и патници со цел олеснување на царинските процедури“, известуваат од оваа институција.

makfax.com.mk