Професорката Ана Павловска-Данева на Фејсбук ги искоментира најавите на премиерот Заев дека во учебниците ќе има промени и ќе се отстрани „бугарски“ пред фашистички окупатор.

– „Следно што е? Дека партизаните не окупирале, а Бугарите не ослободиле?“, пишува Павловска-Данева.

Дел од бугарските медиуми ова го оценија како нивна победа. Заев вели дека не смееме цели нации да обвиниме за фашизам.