Реалноста е дека воздухот во Скопје не е соодветен за здравјето. Во текот на денот кога ќе ни кажат дека воздухот е крајно нездрав, еве што треба да направите за да се заштитите:

-Проверете го нивото на загадување на воздухот во вашата околина секој ден. Обично, оваа информација е достапна во утринската прогноза, како и на Интернет.

-Избегнувајте вежбање на отворено кога нивото на загадување е високо. Кога воздухот е лош, одете во затворено, вежбајте дома или во теретана. Ограничете го времето што го поминувате надвор.

-Секогаш избегнувајте вежбање и одење во близина на области со голем сообраќај. Дури и кога квалитетот на воздухот е поволен, автомобилите можат да го подигнат нивото на загадување, така што воздухот е нездрав.

-Кога го греете вашиот дом, ако сте во можност, не користете јаглен и други средства што го загадуваат воздухот.

-Користете велосипед наместо автомобил – кога и да можете. Внесете јавен превоз, оставете го вашиот автомобил дома.

-Не горете лисја, плевел или дрво во вашиот двор. Ова дополнително ќе го зголеми загадувањето на воздухот.

-Не дозволувајте никој да пуши во затворено. Зачувајте оаза на чист воздух околу вас.

-Засадете дрво, засадете овошје, развијте ја свеста на вашите деца за чист воздух.

-Во текот на денот кога воздухот е загаден, носете специјална маска за лице.

-Кога планирате одмор, нека биде воздушен спа центар што ќе ви помогне да ги исчистите белите дробови и да го зајакнете вашето тело.