Симев: Холокаустот на Македонците од Беломорска Македонија не треба никогаш да се заборави

Партијата „Единствена Македонија“, денеска одржа прес-конференција во врска со Иницијативата до Владата за чествување и на македонскиот холокауст врз 32.000 македонски деца од Беломорска Македонија во 1948 година.

На прес-конференцијата се обрати членот на Извршниот комитет на „Единствена Македонија“, Вангел Симев кој рече:

Вчера, под покровителство на Зоран Заев беше одбележана 75-годишнината од холокаустот на македонските Евреи во Втората светска војна. „Единствена Македонија“ и македонскиот народ сочуствуваат со трагедијата на депортираните 7.144 македонски Евреи, впрочем како и со трагедиите на другите народи.

Меѓутоа, голема е срамота за една нација да не си ја знае својата поблиска историја, која низ годините наназад се прикривала. Вината може да се лоцира во погрешно водената политика и во системот на образованието. Во оваа, 2018 година се навршуваат точно 70 години од големиот прогон на македонските деца – прогонети од Беломорска Македонија од грчката монархистичко-фашистичка власт.

Должност на Македонија како држава е да се грижи покрај холокаустот на македонските Евреи и за холокаустот на Македонците од Беломорска Македонија. Со одбележувaњето на овој ден постојано ќе се потсетуваме дека околу 32.000 македонски деца од 2 до 14 год. и околу 100.000 возрасни за секогаш се прогонети од своите вековни огништа. Потсетувањето е можност да не заборавиме за тоа што ни се случило, за да не ни се повторуваат грешките.

Кога го спомнувам геноцидот на прогонетите деца од 1948 година, неможам а да не кажам дека и јас сум дел од тој прогон. Како дете на 4 годишна возраст со моите родители бевме принудени гладни, неспани и истоштени да бегаме од непријателските бомбардирања со авиони и топови. Грчкиот бес беше премногу суров и вршеше масовни убиства, до темел ги уништуваше и палеше нашите македонски куќи, се со цел бркања од вековните огништа на голоракото македонско население. Бегањето беше во вечерните часови, преку планини за да не бидеме забележани од непријателот. Покрај се, јас бев меѓу најсреќните деца од мојата генерација на Беломорска Македонија, затоа што растев со своите родители, а многу деца таа среќа ја немаа. Многу родители на прогонетите деца не успеаа повторно да си ги видат своите огништа, а многу од нив порачуваа грутка земја да им се донесе од родниот крај.

„Единствена Македонија“ иницира до македонската влада официјално чествување на прогонот на децата-бегалци како еден од најтажните настани во поновата македонска историја.

Таканаречената граѓанска војна имаше геополитичка стратешка цел за трајно искоренување и етничко чистење на Македоците од вековните огништа. Таквата стратегиска цел беше спроведувана од вооружените сили на грчката влада подржувана од страна на Велика Британија и САД.

Грците по Балканските војни ќе го искажат нивниот вечен став кој гласи: каде сме ние нема место за други. Ваквиот грчки став кон македонскиот народ се спроведува повеќе од 100 години. Започнатата политика на Грција за систематско уништување на македонските корени, бришење на македонското име и идентитет се уште се спроведуваат, со благослов на “нашиот стратешки партнер ЕУ и САД”. Разликата меѓу холокаустот на Еврејскиот народ и Македонскиот народ е во тоа што Еврејскиот е завршен пред 75 години, а Македонскиот се уште трае. Во Македонија холокаустот ќе заврши откако ќе се обзличи Македонија со менување на името, идентитетот и јазикот.

„Единствена Македонија“ има стратешки план како тоа да се спречи, истакна во своето обраќање, Симев.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари