Се што ве интересира за азилот на Груевски - прочитајте ги одговорите на Унгарија

Одговори на сите прашања поврзани со барањето за азил на поранешниот премиер, Никола Груевски се наведени на блогот abouthungary.hu. На текстот кој се појави на блогот е потпишан Золтан Ковач, владиниот портпарол.

Како поранешниот премиер на Македонија побара азил?

Поранешниот премиер Груевски ја покажа својата намера да побара азил во Унгарија на едно од странските дипломатски позиции на Унгарија, надвор од Република Македонија.

Зошто поранешниот македонски премиер побара азил?

Барањето за азил е направено, според барањето, поради прашања за фер судски процес во Македонија и поради закани за неговиот живот.

Зошто му било дозволено да поднесе барање и да се разгледа неговото барање во Будимпешта?

Случајот се однесува на поединец кој повеќе од десет години беше премиер во неговата земја и побара политички азил. Тоа е извонредна ситуација, и во тој случај, преседанот сугерира дека вонредните случаи како оваа заслуга се вонредно разгледувани.

Од безбедносни причини, релевантните унгарски власти, а не владата на Унгарија, одлучија да му се дозволи на поранешниот премиер Груевски да го поднесе своето барање и да го разгледа во Будимпешта.

Како ја напуштил својата земја и стигнал до Унгарија?

За тоа како тој заминал, унгарските државни власти немале никаква врска со тоа што ја напуштил својата земја. Меѓутоа, важно е да додадете, бидејќи тоа не е општо познато и извештаите во медиумите го игнорираа овој детаљ, дека граѓаните на земјите од тој регион можат да патуваат меѓу земји без пасош, користејќи само лична карта.

Штом тој ја изрази на унгарски дипломатски власти својата желба да побара азил, релевантните унгарски државни органи го добија своето барање и од безбедносни причини одлучија неговиот случај да биде разгледан во Будимпешта.

Зошто не мора да почека во една од транзитните зони како и многу други мигранти на јужната граница на Унгарија, чекајќи одлука за нивното барање за азил?

Унгарската граница и имиграција, како и безбедносните агенции - а не владата - одлучија дека, од безбедносни причини, Груевски треба да може да го поднесе своето барање во Будимпешта и да го разгледа во Будимпешта.

Повторно, зборуваме тука за поранешен премиер, кој тврди дека имал закани за неговиот живот и немал фер судски процес. Ова е извонреден случај.

Но, Унгарија ја смета Македонија за безбедна земја, каде владее правото. Со дозволување на поранешниот премиер да влезе во Унгарија и со оглед на неговото барање за азил, не е Унгарија да го надмине судскиот систем во Македонија?

Не, Унгарија доби барање и го оценува. Ова барање за азил е правно прашање. Ќе биде одлучено во согласност со унгарското и со меѓународното право. Владата на Унгарија и унгарските државни органи во никој случај, со примање на барањето, немаат предрасуди кон институциите или официјалните одлуки на Македонија.

Ако владата на Македонија побара Унгарија да го екстрадира поранешниот премиер Груевски, дали ќе го предаде Унгарија?

Тоа е правно прашање. Унгарија нема добиено официјално барање за екстрадиција, но доколку го стори тоа, ќе ја следи соодветната законска процедура.

Дали Унгарија доби повратни информации од други земји-членки на ЕУ или НАТО во врска со одлуката на Унгарија за примање и оценување на ова барање за азил?

Бидејќи предметот не ги засега, не.

Дали премиерот Орбан се сретнал со поранешниот премиер Груевски по барањето откако поранешниот премиер пристигна во Унгарија?

Не, ниту еден таков состанок не се случи.

Поврзани

Најнови вести

Коментари