Професорот на американскиот универзитет Џон Хопкинс, и експерт за Балканот Даниел Сервер смета дека претпристапните преговори меѓу Скопје и Брисел за членство на нашата земја во ЕУ треба да се отворат во јуни.

Администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден се очекува да изврши зголемен притисок врз Бугарија за откочување на евроинтегративниот процес на Македонија, а извршната наредба на Бајден е со цел да врши притисок за подобрување на владеењето на западен Балкан.

Ова за МИА го изјави Даниел Сервер, експерт за балканот од универзитетот „Џон Хопкинс“ во Вашинтгон. Сервер смета дека претпристапните преговори меѓу Скопје и Брисел за членство на нашата земја во ЕУ треба да се отворат во јуни.

„Се надевам дека тоа ќе се случи, но за жал земјите членки имаат право на вето за речиси сѐ во ЕУ“, изјави Сервер.