Преку апликацијата за самопопишување заклучно до денеска се евидентирале вкупно 40397 лица кои се во странство, информираат од Државниот завод за статистика.

Евидентирањето на иселениците преку апликацијата почна на 1 март и ќе трае до 21 април.

Од Државниот завод за статистика наведуват и дека проблемот со ненавременото добивање повратна порака за влез во апликацијата е надминат.

Првата фаза од Пописот на населението, домаќинствата и становите почнa со попишување на вработените во дипломатско-конзуларните претставништва и нивните семејства, на дијаспората, припадниците на Армијата во странство, затворениците и бездомниците.

Оваа активност ќе трае до 21 април, кога и официјално треба да заврши пописот. Пописот на останатото население, со физичка посета на домовите на граѓаните, ќе почне на први април.