Денес на протестот кој што се одржа пред Министерство за здравство, во организација на Градскиот Комитет Скопје на ВМРО-ДПМНЕ под мотото „Здравје, а не провизија“ се обрати Кирил Пецаков, пратеник и член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

При своето обраќање посочи дека неспособноста на Венко Филипче се одразува врз здравјето и животите на граѓаните во Македонија.

-После година дена битка со КОВИД-19, можам да заклучам дека државата е во тотален хаос поради оваа власт, како економски така и во здравствен хаос. Влеговме во оваа битка директно изложени заедно со колегите без доволно опрема и без она што треба да претставува масовно тестирање, за после година дена да имаме буквално распад или на неспроведување на она што е за нас најпотребно во овој момент, а тоа е масовната имунизација. А, која што во моментов не само во светот туку и кај нашите соседи се одвива со убрзано темпо и е во напредна фаза, рече Пецаков.

Пецаков додаде дека Македонија до сега, за овие четири месеци има набавено нула вакцини. А, што е најтрагично се уште не може да се заврши со имунизација на здравствените работници и она што треба да претставува прва борбена линија во борбата со КОВИД-19.

-Директно на совеста на Заев и Филипче заради нула набавени вакцини се и големата бројка на починати во изминативе три месеци. Реално Заев и Филипче треба да ја понесат одговорноста. Меѓутоа тие не понесуваат ниту морална одговорност. За тоа е потребно и да имате љубов кон својата држава, љубов кон својот народ, кои што тие во овие четири години константно ни докажуваат дека се далеку од љубов кон својата татковина и народ, нагласи Пецаков.

Пецаков посочи дека ВМРО-ДПМНЕ да беше на власт ќе имаше набавено досега вакцини и населението ќе започнеше со имунизација.

-Власта нема набавено вакцини затоа што им беа побитни провизиите со фантом фирмата во Хонг Конг. Власта се обиде да набави вакцини по дупло поголеми цени, појасни Пецаков.