Владата денеска ја усвои Агендата „Европа дома“ во која што се преточени принципите и заложбите поставени како приоритет во владината Акција 21 со која, како што објави премиерот Зоран Заев, е потврдена одлучноста да се имплементираат европските стандарди и вредности во секој сегмент на нашето општество.

Станува збор за агенда на Владата и за другите институци како што се Собранието, правосудните органи, Државната изборна комисија, Држваната комисија за спречување на корупцијата, како и други агенции и комисии кои во соработка со Владата ќе ги завршат преостанатите активности за целосна европеизација на системот и на нивната работа, според стандардите на ЕУ како наши одредници.

„Агенда дома е своевиден роковник со утврдени активности и нивни носители кои во точно одреден рок треба да ги завршат своите обврски за да ги унапредиме институциите и системот. Преку тоа граѓаните ќе добијат подбри услуги и подбар живот и уште еднаш да докажеме дека Северна Македонија го заслужува местото во ЕУ и дека природно припаѓа во европското семејство“, рече Заев на заедничката прес-конференција со вицепремиерот за европски прашања Никола Димитров, на која присуствуваат и вицепремиерот за борба против корупцијата Љупчо Николовски и министрите за правда и за финансии Бојан Маричиќ и Фатмир Бесими.

Документот е подготвен врз основа на обврските кои сме ги презеле во рамките на заедничките тела меѓу Македонија и ЕУ, а кои произлегуваат од Спогодбата за стабилизација и асоцијација и препораките на Европската комисија. Документот го подготви вицепремиерот за европски прашања Никола Димитров со тимот на Секретаријатот за европски прашања.

За секоја приоритетена област, посочи Заев, се наведени прецизни цели и надлежни институции, како и рокови за нивна реализација, додека за документот се консултирани и невладини организации кои работат во областа на евроинтеграциите како и Делегацијата на ЕУ.

„Оваа граѓанска Влада успеа да ја постави земјата на патот на безбедноста и сигурноста и постигна значителен напредок во клучните политички и економски области. Тој напредок е признат од сите наши стратешки партнери. Станавме 30-та членка на НАТО и добивме едногласна безусловна препорака од Советот на ЕУ за почеток на пристапните преговори“, нагласи премиерот.

За жал, посочи тој, поради недавање на согласнот од една земја-членка за одобрување на рамката за преговори, првата меѓувладина конфернеција за официјлано започнување на преговорите се уште се нема случено.

„Долго сме во процесот и секако нема да запреме. Се соочуваме со предизциви, но нема да бидеме обесхрабрени. Продолжуваат политичките и дипломатски напори и обиди за отсранување на ветото од Бугарија. Кога сме посветени и сплотени резултатите ќе дојдат“, рече Заев.

Продолжуваат и реформите, посочи премиерот, со кои европските стандарди ги внесуваме дома, во нашиите институции за да ги ползуваат нашите граѓани и затоа документот Агенда Европа дома се потпира на новата методологија.

Акцентот е ставен на изборната реформа, на правосудството, на борбата против корупцијата и организирнаиот криминал, на темелните човекови права, на реформите во медиумската сфера, на економското владеење и на реформата во јавната администрација, рече Заев.

makfax.com.mk