ЧЕТИРИ КРУПНИ ПРОМЕНИ ВО УСТАВОТ

Преамбулата ќе се менува, наместо малцинства во соседните земји ќе имаме дијаспора (ФОТО+ВИДЕО)

Предлогот за промена на Уставот ќе биде испратен до Собранието, каде што за да помине, потребно е двотретинско мнозинство кое власта засега го нема.

Четири суштински промени ќе претрпи Уставот, обелодени владиниот портарол Миле Бошњаковски на денешната прес конференција.

Најважната се однесува на придавката „Северна" во името на нашата држава во целиот Устав, измени на Преамбулата во делот на АСНОМ, непровредиливоста на теритиријалниот интегритет и суверенитет на земјава и грижа за дијаспората и Македонците во странство.

Со тоа од малцинства во соседните земји практично ќе добиеме дијаспора, односно грижа за Македонците кои живеат низ целиот свет.

Предлогот за промена на Уставот ќе биде испратен до Собранието, каде што за да помине, потребно е двотретинско мнозинство кое власта засега го нема.

Поврзани

Најнови вести

Коментари