Претседателот на Исламската верска заедница, Реисул Улема Х. Хфз. Шаќир еф. Фетаи преку јавен повик до сите муслимански верници и граѓани на Македонија, повика на зачувување на човековото здравје и постојана посветеност во битката против коронавирусот.

„ Зачувувањето на човечкиот живот и здравје е една од основните должности и потреби на исламската религија. Заштитата на човекот е една од главните цели на исламскиот закон и на самиот Алах, затоа, врз основа на овој принцип, Исламската Верска Заедница на Република Северна Македонија им се обраќа на сите верници и граѓани со овој јавен повик за постојана грижа и посветеност во битката против неславниот вирус КОВИД-19.

Муслиманите на нашата земја покажаа сериозност и непобитен ангажман во спречување на ширењето на вирусот и ги почитуваа и одлуките на Државата и на Исламската Верска Заедница, но имајќи предвид дека неодамна состојбата со пандемијата во Северна Македонија има значително зголемување на бројот на заразени, а истотака и бројот на жртви е зголемен, апелираме до сите муслимански верници и граѓани на нашата земја да продолжат да се придржуваат до максималните препораки, упатства и анти-ковидни мерки издадени од одговорните државни институции, со цел да се заштитиме себе си, семејството и општеството.

Сеќавајќи се дека сите ние, без исклучок, сме одговорни пред општеството и пред се пред Возвишниот Алах, ние мора да ја следиме Неговата порака во Славниот Куран: „И не водете се кон уништување, туку правете добро; Алах навистина го сака добродетелот“.

Уште еднаш, изразуваме искрена благодарност и благодарност за посветеноста и саможртвата на целиот медицински персонал кој, од почетокот на оваа пандемија, е на должност. Алах нека ги награди и не заштити сите нас!“ се вели во апелот.

 

makfax.com.mk