Во рамки на балтичката турнеја, вицепремиерот Димитров денеска ќе престојува во Литванија, каде ќе биде примен од премиерката Ингрида Шимоните, како и од министерот за надворешни работи Габриелиус Ландсбергис, а ќе се сретне и со Радвиле Моркунаите-Микулениене, заменик спикерка и претседателка на Комисијата за европски прашања во литванскиот Парламент.

Покрај евроинтегративните прашања кои се во фокусот на разговорите со високите претставници на земјите членки на ЕУ, ќе бидат разгледани и областите за зајакнување на билатералната соработка за успешно спроведување на европските реформи преку конкретна техничка поддршка, како и продлабочување на регионалната соработка во областите од заемен интерес, изнаоѓање одговор на актуелните глобални безбедносни предизвици и интензивирање на економската и трговска размена.

 

makfax.com.mk