ВМРО-ДПМНЕ денеска во 3 часот започна со протести  на повеќе раскрсници во Скопје но и во уште неколку градови низ Македонија. Во Скопје се протестираше на раскрсниците кај Собрание и Градска Болница, кај Нова Македонија и раскрсницата кај Мавровска.

ВМРО-ДПМНЕ бара власта да го покаже патоказот со Бугарија и да не се дозволат преговори за идентитетот, јазикот и историјата, односно власта да не ја прифаќа бугарската Декларација.

На блокадата кај раскрсницата кај Мавровка настана инцидент на кој приведено беше момче од страна на полицијата, од засега нејасни причини.

Сепак како што дознаваме, момчето потоа е пуштено по најавата за присуство на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ на блокадата кај Мавровка, но и под притисок на демонстрантите.