Отворен домот во Тимјаник, во него се сместени четири деца

Официјално почнува со работа новиот мал групен дом во Тимјаник, Неготинско. Од денеска тука ќе бидат сместени четири деца од Специјалниот завод Демир Капија.

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, изјави дека недоразбирањата во Тимјаник се надминати, а децата се преселени во малиот групен дом. „Никогаш не се сомневав во хуманоста на нашите граѓани. Жителите ни дадоа поддршка на она што го правиме. Верувам Тимјаник ќе биде и ќе остане симбол на хуманоста на нашето општество, а жителите ќе се гордеат со тоа“, изјави министерката Царовска.

Тимјаник, дом, Мила Царовска

Децата во новиот мал групен дом ќе имаат 24-часовна поддршка од лични асистенти, специјализирани индивидуализирани програми за работа и дефектолошки третмани. Близината на училиштето и локалната заедница ќе им овозможи на овие деца полесно и побрзо да се вклопат во општеството.

„Деинституционализацијата е тежок збор, но има убаво значење – а тоа е дека секој заслужува место кое ќе го вика ‘дома’. Да се обезбеди за сите деца и возрасни со попреченост да ги уживаат своите права, вклучувајќи го и правото да живеат во нормални домови во заедницата – ова е приоритет за УНДП и за целото семејство на Обединетите нации. Ние сме горди што ја поддржуваме Владата во спроведувањето на заложбата за деинституционализација”, изјави постојаната координаторка на ООН и УНДП, Луиза Винтон.

Отворањето на домот во Тимјаник предизвика протест на населението на селото кои бараа изградба на градинка.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари