Нова деградација на државата и институциите

Османи: Наместо уставен, Венецијанска да решава за двојазичноста!

Индикативен момент во прикаската е што јавноста неколку пати веќе слушна од различни претставници на владата дека контроверзниот закон за двојазичност, кој дигна многу прашина во јавноста веќе е испратен таму.

Вицепремиерот за Европски прашања, Бујар Османи, по средбите во Европската комисија изјави дека не се сомневал во уставноста на законот за јазици и дека владата самоиницијативно ќе го испрати до Венецијанската комисија за проверка.

Индикативен момент во прикаската е што јавноста неколку пати веќе слушна од различни претставници на владата дека контроверзниот закон за двојазичност, кој дигна многу прашина во јавноста веќе е испратен таму. Дел од реакциите на експерската јавнос се темелеа токму на фактот што при првото гласање, кога беше изгласан со само 69 пратеници во парламентот, законот беше донесен без да пристигне мислењето на Венецијанската комисија.

Ова го отвора прашањето дали некој ја манипулирал јавноста со цел да е привиден приказ дека комисијата го разглчедува спорниот закон. Другата страна на прикаската, пак, е во фактот што токму Макеоднски соработници во Венецијанската комисија, во повеќе наврати потврдија дека оваа комисија не е надлежна за вакви закони и нејзиното мислење би било сосема беспредметно..

Поврзани

Најнови вести

Коментари