Општина Центар со акција за нега на возрасните граѓани

Општина Центар следната година ќе го продолжи проектот за нега на возрасните граѓани кои живеат на територија на општината со назив „Центар се грижи за возрасните“.

Моментално акцијата паузира, а за 2018-та година е предвиден поголем буџет и ќе бидат склучени нови договори кои ќе имаат важност цела година со нови содржини и поволности.

„Оние граѓани кои ќе добијат вакви субвенции, како и досега првично ги посетува социјален работник, кој ги нотира нивните потреби од медицинска нега. Потоа, земјаќи ги предвид индивидуалните потреби на секој граѓанин, се одредуваат бесплатните услуги и помош која треба да му се пружи на секој корисник одделно“, информираат од општината.

Лиценцирани негователи ќе ги посетуваат лицата 3 пати неделно за да се добие потребната нега.Новина е тоа што еднаш месечно корисниците ќе ги посети медицинска сестра или психолог во зависност од потребите на корисниците.

Стручна комисија, при изборот ќе води сметка за социјалниот статус, финансиската и здравствената состојба на лицето кое аплицира за помош.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари