Околу 4.500 посетители го посетија Вински музеј Кавадарци минатата година.

Директорката, Весела Честоева појасни за МИА дека се работи за домашни и странски гости на кои кавадаречкиот музеј им беше на агендата за посета и покрај пандемијата од Ковид-19.

– Постоиме околу година и половина и бројот на реквизити кои се дел од музејската поставка, постојано расте. Сите тие се сведоци за историјата, културата и традицијата на лозаровинарството на овие простори, кое има долгогодишна традиција, нагласи Честоева.

Директорката рече дека музејот предизвикува интерес и покрај пандемијата и во неговиот двор, во градскиот парк, како и дека со почитување на ковид мерките, се одржуваат бројни манифестации посветени на грозјето и производите од грозје.

Таа ги повика сите оние коишто поседуваат алати и садови кои се користеле во лозарството и винарството низ годините, немаат каде да ги чуваат и сакаат да бидат видени во иднина, да ги отстапат на музејот и да бидат достапни до пошироката јавност како културно наследство.