Петрит Сарачини, поранешниот активист на Шарена револуција и пи-ар советник во Владата, пишувајќи за смртта на Ѓорѓе Балашевиќ го нарекува „предадениот идол на генерацијата „педесет и неке“, растена во најубавиот период на СФРЈ, која се колнеше во братство-јединство и пееше „Рачунајте на нас“, а само неколку години потоа, или молчеше и не се спротивстави или беше носечки столб на национал-шовинизмот и војните кои донесоа крв, стотици илјади жртви и распад на Југославија“.

Неговиот статус го пренесува и Богдан Илиевски коментирајќи:

Од изборот за нуклеарно глупи изјави, издвојуваме: Балашевиќ бил носечки столб на војни и ја распаднал Југославија! Што би рекол Ѓоле: “Боже, боже…”