Болницата во Струга доби амбулантно возило како донација од 14 општествено одговорни компании преку фондацијата за развој на образование и култура Албиз.

Новото возило, како што истакна директорот на болницата Арменд Арслани, дополнително ќе ги зајакне капацитетите за транспорт на пациентите до потребната здравствена услуга.

– Тоа ќе овозможи полесен и побрз пристап на пациентите до потребните здравствени услуги, особено кога станува збор за пациенти во животозагрозувачка состојба, кога брзата реакција е од витално значење, изјави Арслани, објави Канал 5

Тој изрази благодарност до донаторите, упатувајќи апел за поголема општествено-одговорна свест кај компаниите и бизнисмените за донирање и подобрување на условите на пациентите. Болницата, нагласи директорот, располага со потребната апаратура, но сепак има недостаток од мобилен ренген, кој постојано се користи, како и реконструкција на зградите во енергетски ефикасни.