Градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ, денеска одржа работен состанок со Активот на директори од општинските основни училишта и ги најави идните проекти што ќе се реализираат во општината.

Како што информираат локалните власти, во наредниот период ќе почнат проекти за реконструкција на спортската сала во ОУ „Димитар Миладинов“, доградба на училниците во ОУ „Коле Неделковски“, изградба на ново спортско и детско игралиште во ОУ „11 Октомври“, реконструкција на тоалетите во ОУ „Кирил и Методиј“, партерно уредување на дворот во ОУ „Кочо Рацин“ и реконструкција на кровната површина во ОУ „Јохан Хајнрих Песталоци“.

„Со измените и ребалансот на буџетот на Општина Центар за 2021 година предвидени се 1.755.000 денари за лица што ќе бидат ангажирани во основните училишта, односно лични и образовни асистенти за потребите на децата со попреченост во развојот. Општината дополнително ќе обезбеди 960.000 денари за набавка на нагледни средства и печатење на учебници за четврто одделение, 630.000 денари за ангажирање наставници по физичко образование за четврто и петто одделение и 3 милиони денари за ангажирање агенција за обезбедување на училишните објекти“, се наведува во соопштението.

makfax.com.mk