Нов длабок рез: Ахмети договорил консензуален претседател на Македонија

Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, останува на ставот дека Претседателот на Македонија треба да биде консензуален и дека за тоа треба да се договорат со македонската страна.

„Јас се придржувам на принципот дека Претседателот на државата треба да биде консензуален и дека треба да се договориме со македонската страна. Јас и тогаш разговарав со господинот Заев за Претседател на државата, пред пет години. Доколку тогаш најдев заеднички јазик со Заев, јас ќе излезев со тој кандидат без разлика на фактот што бев во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ. Тогаш јас јавно кажав дека доколку постигнам договор со Заев, јас на претседателски избори ќе излезам со него. Но и сега, кој и да е избор што е подобар за Албанците, јас ќе го прифатам", рече Ахмети во интервју во емисијата „КликПлус" на телевизија ТВ21.

На новинарското прашање дали имаат одредено име коешто ќе ги обединува Албанците и Македонците, Ахмети рече „секако дека има", но дека сега нема да го соопштат.

Поврзани

Најнови вести

Коментари