Потпретседателот на ВМРО ДПМНЕ Александар Николоски прв, на својот Фејсбук профил, објави дека Македонија конечно има државен документ со кој се определуваат границите за преговори за добрососедство со Бугарија, и се спречува преговарачкиот тим на премиерот Зоран Заев да преговара за идентитетот, јазикот и националните обележја на Македонције и Македонија.

“Во Собранието на Република Македонија на предлог ВМРО-ДПМНЕ усвоена декларација за македонските црвени линии кон Бугарија!

Македонскиот јазик е македонски засебен различен од другите. Македонскиот народ има култура и историја на која може да се гордее и нема да дозволиме никој да ја оспорува.

Да живее Македонија!“