Заменик министерот за здравство, Илир Хасани вели дека намерно и свесно се уште не ја започнале кампањата за вакцинација, бидејќи нема вакцини во доволна количина.

– Свесно се воздржавме до апелот додека да не ги примаме вакцините во доволна количина и ќе продолжиме со сите капацитети кои ги поседуваме за понатамошното вакцинирање. Тоа значи дека моментално дневно имаме 2000-2500 вакцини, а капацитетот за вакцинација кој го имаме е многу поголем но ги чекаме бројките и вакцините кои ќе стигнат во секој момент. Ова не е критика туку планирана стратегија, рече Хасани за ТВ21

Според него МЗ стравува случајно сите граѓани дека ќе сакаат да се вакцинираат а всушност нема доволно вакцини.

– Да немаме разлики во активностите за промоција или сензибилизација на јавноста додека да стигнат вакцините. Да кажеме, доколку ние ја сензибилизираме јавноста а во текот на овој месец ја имаме таа голема бројка на вакцини, имаме разлика и дистанца меѓу дејностите, така да се е планирано и чекаме само еден клик за да продолжиме со промотивните активности, додаде Хасани.

Имунизацијата на населението започна задоцнето и не со посакуваното темпо, а министерот Венко Филипче вчера на Фејсбук ги повика граѓаните да се пријават за вакцинација.