ЕУ со Западен Балкан во сенка на Трамп

Нема "членство" или "експанзија" - Што стои во драфт заклучоците од Самитот ЕУ- Западен Балкан?

Во нацрт-заклучоците на самитот, земјите-членки ќе повторат "недвосмислена поддршка на европската перспектива" на земјите од Балканот, но внимателно ќе се избегнува употребата на зборот "членство" или "експанзија", јави АФП, повикувајќи се на драфт верзијата на заклучоците кои ги имале на увид.

28 земји-членки на ЕУ, како што е планирано, во средата вечерта во Софија прво разговараат за одговор на одлуката на САД да се повлечат од иранскиот договор за нуклеарното прашање.

Европејците на самитот во Бугарија ќе се обидат да им дадат нов живот во односи со земјите од Западен Балкан, кој би можел да остане во позадина во однос на дебатата за дипломатски предизвици кои ЕУ ги има со американскиот претседател Доналд Трамп.

Средбата на европските лидери со лидерите на шест земји - Албанија, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Македонија и Косово - има за цел да се "воспостават блиски врски" со регионот во кој Русија се обидува да го прошири своето влијание.

Сепак, 28 земји-членки на ЕУ, како што е планирано, во средата вечерта во Софија прво разговараат за одговор на одлуката на САД да се повлечат од иранскиот договор за нуклеарното прашање и да не доделат трајно ослободување од ЕУ од такси за увоз на челик и алуминиум.

Прашањето за Косово е "особено сложено" за ЕУ, а Унијата е" загрижена за постојаното опаѓање во нормализирањето на односите меѓу Србија и нејзината поранешна покраина ".

Во нацрт-заклучоците на самитот, земјите-членки ќе повторат "недвосмислена поддршка на европската перспектива" на земјите од Балканот, но внимателно ќе се избегнува употребата на зборот "членство" или "експанзија", јави АФП, повикувајќи се на драфт верзијата на заклучоците кои ги имале на увид.

Исто така се нагласува потребата за подобрување на "поврзливоста" преку инвестиции во сообраќајна инфраструктура, размена во областите на образованието и културата и зајакнување на врските со "заедничките предизвици", како што се безбедноста и миграцијата.

Во заклучоците не се спомнува прашањето за руското влијание на Балканот, но се споменува подготвеноста за соработка со балканските земји "во борбата против дезинформациите и другите хибридни активности".

Русија го зголеми присуството во медиумите во балканскиот регион во последните неколку години, но нејзиното влијание не е конкретизирано ниту политички, ниту економски.

Проруските кандидати не успеаја да ја освојат власта во Црна Гора, која минатата година се приклучи на НАТО и покрај противењето од Москва.

Во Македонија, националистичкиот кандидат кој ја има поддршката од Москва изгуби од проевропскиот кандидат на изборите.

Србија, Русија отсекогаш ја смета за важен сојузник, но нивото на руските инвестиции останува симболично во споредба со ЕУ и нејзините земји-членки.

Илустрација: Economist.com

Поврзани

Најнови вести

Коментари