Пописот за дијаспората започна уште од 1 март, а како што беше соопштено до денеска попишани се 45 755 граѓани преку онлајн апликацијата на Државниот завод за статистика.

Како што е наведено на веб страницата,овој податок  е заклучно до 9 часот денеска.

Преку онлајн апликацијата се попишуваат иселениците и вработените во дипломатско-конзуларните претставништа.Попишувањето во земјава ќе почне на 1 април и ќе трае до 21 април.

Пописот во земјава се прави по цели 19 години. ВМРО-ДПМНЕ побара негово одложување и поднесе 100.000 потписи до Собранието за поништување на законот за попис, додека Левица соопшти дека ќе повика на бојкот доколку тој не се одложи.

Според премиерот Зоран Заев, пописот е потребен и нема негово одложувањ.