Во изминатите 24 часа во ковид центрите во болниците низ земјава е пријавено дека се лекуваат вкупно 80 пациенти позитивни и суспектни на коронавирусот.

Според извештаите на Министерството за здравство на дневна основа, во болницата во Битола се хоспитализирани 10 пациенти, позитивни и суспектни на Ковид-19. Во болницата во Штип се хоспитализирани 9 пациенти. На инфективното одделение во Тетово има 2 пациенти, во Велес се лекуваат 10 болни, а во Куманово 15 пациенти позитивни и суспектни на Ковид -19. Во ковид центарот во Охрид има хоспитализирано 5 пациенти, во Прилеп 4, во ковид центарот во Гостивар 9, а во Струга 5 болни. Во болницата во Струмица хоспитализирани се 9 пациенти, во Кичево 2 и во Кавадарци и во Гевгелија нема хоспитализирано лица позитивни и суспектни на коронавирусот.

Вкупната бројка на пациенти позитивни и суспектни на корона вирусот кои се лекуваат на инфективните одделенија во главниот град и во болниците низ земјава е 126 и има околу 500 празни болнички кревети во ковид центрите, соопшти МЗ.

Поради намалениот број на болни, болниците затворија дел од капацитетите наменети за ковид пациенти.

Сите одделенија на клиничките болници располагаат со болнички места до кои има довод на кислород.
Министерството за здравство има увид во состојбата со капацитети и доколку има потреба одделенијата ќе бидат дополнително проширени.

makfax.com.mk