Аналитичарот Алберт Муслиу во емисијата 24 анализа рече дека веќе еднаш сме имале широка коалиција во 2001 година и се нарекуваат влада за национален спас, зошто тогаш бевме во конфликтна состојба. Муслиу смета дека добиената поддршка Заев не можел да ја помине со 60 пратеници.

„Ако се бара доверба треба да обезбеди ВМРО-ДПМНЕ 61 пратеник. Полесно беше да се собори Заев дента кога побара доверба, одошто сега. Заев го доби мнозинството и повика на широка на коалиција. Помирувањето кај нас не оди само преку широка влада.“ – рече Муслиу.

Потенцираше дека ние константно сме во транзиција од 1990 и во чувствителни политички моменти. Кај нас нон стоп нешто било тензично, рече Муслиу.