Министерството за здравство категорично ги демантира и осудува, како што велат, пласирањата на лажни документи кои опозициската ВМРО-ДПМНЕ денеска ги прикажа како составен дел од процесот за набавка на вакцини против Ковид-19.

„ВМРО-ДПМНЕ свесно сака политички да профитира по цена да се наруши договорот за набавка на вакцини и по цена на здравјето на граѓаните. На помош на опозициската партија се и некои медиуми кои единствено од за нив разбирливи причини објавија таканаречен документ, кој е лажен, на ниту еден начин не е поврзан со процесот за набавка на вакцини, како што сакаат да и прикажат на јавноста“, нагласуваат од ресорното министерство.

Од таму додаваат дека во документот се спомнува сума која е лажна, иако од опозициската партија сакаат да ја прикажат како цена за купување на вакцини.

„Сакаат да одржат во живот афера која не постои и во јавноста да пласираат криминал кој не постои. Од ВМРО-ДПМНЕ и медиумите блиски до нив многу добро знаат дека процесите за набавка на вакцини се доверливи, посебно цените на вакцините, тоа е глобална политика на сите производители, но и покрај тоа свесно се обидуваат преку лажни информации да наведат дека, од една доверлива постапка излегуваат податоци и документи во јавност“, стои во реакцијата.

Министерството за здравство на крајот уште еднаш посочува дека го демантира документот и сумата наведена во истиот, потенцирајќи дека станува збор за лажен податок.

 

makfax.com.mk