Шефот на бугарската дипломатија Николај Милков во интервју за БТВ се заложи за деескалација на односите со Македонија, но во исто време ја обвини нашата земја за антибугарска политика и нагласи дека Скопје ќе мора да ги почитува правата на Бугарите оценувајќи дека институциите ги кршат тие права и не постапуваат кога се во прашање поплаките на Бугарите. Toj бара безбедни и мирни услови за Бугарите на чествувањето на гробот на Гоце Делчев.

Услов за намалување на напнатоста во односите со Македонија е да се гарантира безбедност за Бугарите и тие да бидат впишани во македонскиот Устав, рече Милков и оцени дека во Македонија има големо несогласување меѓу власта и опозицијата ло прашањето на статусот на Бугарите.

„Односите со Бугарија се предмет на внатрешно-политички дебати во Северна Македонија, додека Бугарија има внатрешен консензус како да ги развива односите и во тоа е нашата сила”, рече Милков..

Тој споменувајќи го соопштението на македонското Обвинителство, рече дека е очигледно дека станува збор за напад врз Христијан Пендиков само затоа што е Бугарин и уште оцени дека проблемот е во несоодветното постапување кон вакви дела во Македонија.

Повторувајќи дека бара безбедност за бугарски државјани кои сакаат да го посетат гробот на Гоце Делчев во Скопје на 4 февруари тој потврди дека утре во македонското МВР ќе се разговара за деескалација на односите и намалување на тензиите меѓу двете земји.

„Во Скопје заминуваат министерот за внатрешни работи Иван Демерџиев и директорот на Агенцијата за национална беазбедност, Пламен Тончев, кои ќе зборуваат за практичните чекори кои треба да се преземат, пред сѐ, за чествувањето на 4 февруари”, рече министерот за надворешни работи на Бугарија Николај Милков.