Изборите се борба на граѓани, на цивилен сектор против нарко мафија, ова е Колумбија од пред 30,40 години која мафијата владееле со државата, кај нив нема политички елемент, вели новинарот Драган Павливиќ Латас во „Што не е јасно“ на Алфа потенцирајќи дека на едната страна на овие избори се ВМРО-ДПМНЕ, заедно со нив се Алијанса, Алтернатива, а на друга страна има празен простор, бидејќи СДСМ не е партија, туку ја водат нарко дилери.

Латас ги посочи акцијата во Грчец и Арачиново каде по дојава нарко дилерите избегаа, како во Црна Гора е фатен полициски автомобил со дрога, но пред се како премиерот е ментор на нарко бизнис, марихуаната е нарко производ и тоа во светот најмногу се врти како нарко производ.

– Уште пред да дојдат на власт СДСМ отворено ги користеше нарко дилерите, ако се сеќавате на фалсификаторите на пасоши, човек кој лежеше во затвор за тоа, Чауш. Над 200 пасоши од МВР се дадени на крупни нарко дилери, снема еден тон марихуана од јужна Македонија, Заев даде милион евра на Арачиновци, која е единствена општина која зеде пари божем за борба против ковид. Во Прилеп фатен началник за шверц на марихуана, тој денес не е предмет на обвинителство и сликање како други што ги сликаа, истакна Латас.

Тој нагласи дека тоа им пречи на луѓето како Црвенковски бидејќи во  СДСМ повеќе никој не верува во раководството, освен тој што има личен интерес и тој што традиционални се врзува за ликови кај кои понудата е измама, големи пароли, демократија, и ништо од тоа нема да направат.

Самиот СДСМ се урива внатре, сам од себе, затоа што не е партија и нема политичка структура во СДС, а тоа го потврди и Црвенковски, претседател на СДСМ и се уште човек со најголем индивидуален углед кај социјалдемократите, денеска дефинираше дека оваа влада која ја водат СДСМ и ДУИ е корумпирана држава, презадолжена и држава пред експлозија.  Нивниот градоначалник во Куманово кажа дека во Македонија владее тортура и тоталитаризам, дека полицијата се обидува да ги намести изборите во Куманово, а полицијата ја води СДСМ, а Максим е градоначалник од СДСМ, изјави Латас.