Кристофер Хил за договорот од Преспа: Путин сам се преигра

Ова лето, владите на Грција и на Република Македонија постигнаа договор со кој конечно ќе се затвори деценискиот дипломатски спор околу името на Македонија. Со обидите да го попречи зближувањето, Кремљ покажа дека дури и земјите кои се сочувствителни кон Русија не можат да му веруваат.

Надворешната политика на Кремљ се повеќе се потпира врз претпоставката дека сите земји се расипани (корумпирани) како Русија на Владимир Путин. Ова беше очигледно неодамна, во наводните напори на Русија за поткопување на договорот меѓу Грција и нејзиниот мал северен сосед, Република Македонија, заради над името на земјата. Под претпоставка дека Македонците ќе го одобрат референдумот од 30 септември, нивната земја подоцна ќе биде позната како Република Северна Македонија.

Договорот не беше лесно да се постигне. Типично, балканскиот спор помеѓу Грција и Македонија датира од 1991 година, кога Македонија, а потоа една од најсиромашните републики на Југославија, ја прогласи својата независност и го усвои името Република Македонија. Тоа означување ќе продолжи да има значајни реални последици за младата земја од 2,1 милион луѓе.

Бидејќи северниот регион на Грција, исто така, формално е познат и како Македонија, двете земји завршија во повеќедецениски спорови за именување. Грција стави вето на кандидатурите на Република Македонија за влез во западни сојузи и мултилатерални институции, дури и кога нејзините соседи Бугарија и Албанија беа примени во НАТО и, во случајот на Бугарија, во Европската унија. Таа беше примена во Обединетите нации во 1993 година под привременото име "Поранешна Југословенска Република Македонија".

Македонското прашање има долга и тешка историја. По враќањето на Отоманската империја и оживувањето на историските и етно-националистичките идентитети на Балканот, Македонија беше поделена помеѓу Грција, Бугарија и Србија, а нејзиниот сопствен нечовечки идентитет беше потиснат. За време на босанските и косовските војни во 1990-тите, српскиот диктатор Слободан Милошевиќ го опиша народот на Македонија како "љубезни малечки браќа" кои го изгубија патот.

Во меѓувреме, Албанците кои живееле со милениуми во западните делови на Македонија се потсмеваа на уставното тврдење на Република Македонија да биде татковина за "Македонците". Како што увиде еден албански лидер, Македонците се само "словенски клонови". Слично на тоа, некои Бугари, сеуште ранети од српските и грчките победи над нивната земја во балканската војна од 1913 година, ги сметаа Македонците за ништо друго освен настрани вознемирени Бугари заглавени на погрешната страна на конфликтот.

Со оглед на недостигот од дипломатски достигнувања денес, грчко-македонскиот договор, склучен на Преспанското Езеро (кое се граничи со Република Македонија, Грција и Албанија), доби голем позитивен одговор од меѓународната заедница кога беше објавено на 12 јуни. Владите низ цела Европа и на други места издадоа изјави за поддршка, и ги охрабрија грчките и македонските противници на договорот да застанат зад него.

Истото не може да се каже и за Кремљ. На 6 јули Грција објави дека има "непобитни докази" дека Русија се обидувала да го поткопа договорот во Преспа, обидувајќи се да ги откупи функционерите и на друг начин да интервенира во внатрешните работи на Грција. Во изјава грчкиот министер за надворешни работи, Никос Коѕијас, ја обвини Русија за финансирање на протести во Грција и изјави дека неговата земја нема да биде малтретирана. Грција сега ги протера двајца руски дипломати, доведувајќи ја Русија да ја откаже претстојната посета на Атина од страна на министерот за надворешни работи Сергеј Лавров и да го објави протерувањето на грчките дипломати од Москва.

Не е изненадувачки, што руското зло е исто така откриено северно од границата со Грција. Според македонскиот премиер Зоран Заев, Русија финансира антивладини протести и ги турка руско-ориентираните бизниси во Македонија да поттикнуваат насилство во периодот до референдумот од 30 септември.

Русија не ја крие својата желба да го ослабне НАТО. Со спротивставување на Преспанскиот договор, може да се надева дека ќе ја спречи Македонија да се приклучи кон сојузот. Но, дури и кога ќе се притисне Путин, Русија нема да признае дека се противи на грчко-македонското приближување, а камоли да се извини за преземање активни мерки за мешање во грчките и македонските домашни работи.

Противењето на Русија кон проширувањето на НАТО често се објаснува како обид за спречување на земјите кои порано биле усогласени со Советскиот Сојуз да се поврзат со новиот геостратешки партнер. Но, Македонија никогаш не била членка на Варшавскиот пакт, ниту пак, тоа е особено важно за руските интереси.

Спротивно на тоа, Грција е земја-членка на НАТО од 1952 година, но сепак ја одржува позитивната врска со Русија на Путин, па дури и ја потцртува изјавата на ЕУ против земјата за нејзините наводни напади со нервни агенси врз агенти во Обединетото Кралство претходно оваа година.

Кремљ сега арогантно ги нападна грчките интереси, можеби го потценува значењето на Преспанскиот договор за грчката влада.

Иронијата е дека Путин одамна ги критикуваше САД за претерување и обид да ги наметнат своите вредности врз другите. На Балканот и на други места, Путин се обиде да се претстави себеси како разумен партнер кој нема да поставува прашања за човековите права или да инсистира на почитување на некој посебен сет на вредности.

Сепак, сега е јасно дека ниту пријател ниту непријател не треба да ја толерира надворешната политика на Русија. Кремљ ја засили својата политика на тајно мешање во политичките процеси на другите земји.

Ги следи и се обиде да ги убие поранешните членови на своите безбедносни служби во земјите-членки на НАТО.

И, очигледно, се обиде да го ублажи тешко договорениот договор помеѓу двајца балкански соседи кои се обидуваат да ги надминат децениите недоверба.

Гледајќи напред, ќе биде важно да се запамети дека надворешната политика на Русија е мотивирана не само од инает и огорченост, туку и од навредлива свесност за сопствениот пад.
Грчките и (северните) македонски лидери добро се ослободија од одговорноста на руската агресија чесно и храбро. Прашањето е дали другите ќе имаат смисла да го сторат истото.


Кристофер Р. Хил, поранешен помошник државен секретар на САД за Источна Азија, беше американски амбасадор во Ирак, Јужна Кореја, Македонија и Полска, специјален претставник на САД за Косово, преговарач за Дејтонскиот мировен договор и главен американски преговарач со Северна Кореја од 2005-2009 година. Тој е главен советник на канцеларот за глобално ангажирање и професор по практика во дипломатијата на Универзитетот во Денвер, и автор на Outpost.

Поврзани

Најнови вести

Коментари