Членови на Комисијата за заразни болести, меѓу кои и претседателoт на ова тело, Жарко Караџовски, денеска ја посетија зградата на Собранието, каде што имаа средба со претседателот на парламентот, Талат Џафери, кој најави дека од јуни седниците ќе почнат да се одржуваат во старата пленарна сала, која, поради ситуацијата со Ковид-19, не е во функција од август минатата година.

„Денеска имав средба со претседателот и претставниците на Комисијата за заразни болести коишто извршија контрола на салите и помошните простории, за да се констатира дали се исполнети сите услови Собранието да почне да ги одржува пленарните седници во салата Македонија, со почитување на мерките за заштита од Ковид – 19, согласно новите препораки на Владата, откако службата, пратениците, обезбедувањето и другите секојдневно присутни во Собранието го завршија процесот на имунизација“, се наведува во објавата на Џафери на социјалните мрежи.

Минатата недела, претседателот на парламентот објави дека планот е првата нова седница во старата сала да се одржи на 8 јуни.

makfax.com.mk