Според податоците од неделниот извештај, имаме рекорден број на хоспитализирани лица, дури 1461.

Имаме зголемување на бројот на активни случаи, и зголемување на бројот на хоспитализирани лица. Процентот на позитивни од тестирани се приближува до 30%. 7-дневниот просек на новозаразени покажува пораст.

Вчера практично се проби ноемврискиот рекорд на хоспитализирани лица. Бројката од 1461 лице ги вклучува и приватните болници (податокот е од неделниот извештај на ИЈЗ).

Според последниот извештај на ИЈЗ, целата територија на Македонија сега се наоѓа во фаза 4 – широко распространета трансмисија во заедницата, подниво 3, со умерени капацитети за одговор.

Експоненцијален пораст забележуваме во Македонски Брод, Кичево, Виница, Дебар, Радовиш, Делчево, Валандово, Свети Николе, Пробиштип, Велес, Битола, Штип и Берово.

Во главниот град е многу сериозно. Бројот на случаи во Скопје се очекува да се удвои во следните 22 дена.