Посетата на Зоран Заев на Софија во четвртокот ги растресе политичките партнерства во Бугарија и предизвика меѓусебни напади на партиите. Красимир Каракачанов, поранешен вицепремиер, утринава во разговор за телевизијата бТВ, го нападна неговиот премиер Бојко Борисов што се обидел проблемот со блокадата на Македонија да го префрли врз службената влада. Каракачанов беше моторот во владата на Борисов кој го наметна цврстиот став спрема Македонија и сега се чувствува на некој начин изигран од лидерот на ГЕРБ.

„Не ми се допаѓа што Борисов се обидува да го пренесе проблемот со политиката кон Северна Македонија на привремената влада – вчера бевме заедно во владата и имавме цврст став, а сега тој се обидува да ја префрли топката со зборовите: владата може, но не сака. Не треба така“, изјави лидерот на бугарското ВМРО.

Тој му префрла на Борисов и што зборувал за „два народа“ и „две нации“ – иако самиот Заев наводно зборувал за еден народ.