Пред два и половина месеци, од Комисијата за заразни болести било побарано да се изготви протокол за пописот, вели доктор Жарко Караџовски претседател на Комисијата за заразни болести за Само вистина на Канал 5, кој додаде дека со тоа завршува нивното стручно мислење.

Тој вели дека од него не зависи дали ќе има попис.

– Во моментов, епидемилошката состојба е комплицирана, но јас не одлучувам дали ќе има попис. Ако јас одлучувам за се, јас би се викал заменик-премиер. Ние сме го дале стручното мислење преку протоколот – изјави Караџовски.

Додаде дека препораките во протоколот се маска, дистанца и негрупирање, а за лицата кои се позитивни, ќе се попишат кога ќе излезат од изолација, рече Караџовски