Дали Доналд Трамп може да го реши македонското прашање?

Какво е мислењето на останатите народи во однос на името на Македонија и поврзаноста со американската влада?

Што мисли останатиот дел од светот за македонскиот народ и неговиот идентитет? Дали американскиот претседател Доналд Трамп може правилно да постапи во однос со македонското прашање? Што побара македонскиот народ од НАТО и Обединетите Нации? 

Оваа година се одбележува 115-годишнината од првата модерна македонска држава, херојски основана во 1903 година во Крушево. Сепак, иднината на Македонија е во сериозна опасност, поради извонредната краткогледност на нејзината влада, како и ескалацијата на воинственоста на Грција.

Како одговор, во текот на изминатиот викенд повеќе од 100.000 луѓе се собраа мирно во 16 градови низ светот, вклучително и во Скопје, Македонија. Се собраа под знамето "#WeAreMacedonia - Доволно е доволно" и побара безусловно меѓународно признавање и користење на вистинското име на Македонија, Република Македонија. Тие исто така, ја артикулираат следната јасна порака: Македонците сакаат да станат членки на НАТО (а можеби и ЕУ), но не по цена на името на Македонија, македонскиот идентитет или македонскиот јазик. Според тоа, Македонија мора веднаш да се повлече од "преговорите за името" предводени од ОН со Грција.

Од нејзината независност во 1991 година, Македонија е убедлив член на меѓународната заедница и еден од најлојалните и посветени сојузници на САД. Секој пат кога САД и меѓународната заедница ја повикаа Македонија за помош - во Авганистан, Ирак или Косово - Македонија стоеше рамо до рамо со своите сојузници за борба против насилниот екстремизам и тероризам. Сепак, Република Македонија останува единствената земја во светот лишена од своето право на самоопределување. Повеќе од еден век, Македонците се борат против грчкиот културен и етнички геноцид за да ја одвлечат македонската заедница на своето вистинско име, идентитет и наследство.

Во 1993 година, Обединетите нации извршија очигледна неправда со наметнување на дополнителни услови за членство на Македонија во ООН, без оглед на тоа што Република Македонија ги исполнила критериумите утврдени во член 4 од Повелбата на ОН. Ова ја создаде македонската заблуда. И покрај фактот што 137 држави, вклучувајќи и САД, веќе ја признаа Македонија со нејзиното уставно име, Грција несомнено продолжува да го негира официјалното признавање на државата, нејзината етничка припадност или нејзиниот идентитет. И продолжува да ги гони, загрозува и негира основните човекови права на своите граѓани кои имаат македонски етнички идентитет.

Потребата за македонско-грчки дијалог е сосема јасна. Меѓутоа, дискусиите предводени од ОН се покажаа залудни - поради апсурдните и понижувачки барања на Грција, и постојаното и континуирано кршење на билатералните договори и меѓународното право. Пред повеќе од дваесет години, Грција се согласи да и дозволи на Македонија да влезе во ЕУ и НАТО ако Македонија ја прифати привремената референца "Поранешна Југословенска Република Македонија". За жал, сеуште не е изненадувачки, Грција се откажа од ова ветување и не се соочи со реперкусии во рамките на ОН, ЕУ или НАТО до денес. Во 2011 година, Меѓународниот суд на правдата пресуди дека Грција очигледно го прекршила меѓународното право со ставање вето на членството на Македонија во НАТО во 2008 година, а сепак никој не ја смета Грција за одговорна.

Со цел да се реши оваа македонска завеса, повеќе од половина милион македонско-американска заедници и глобалното движење #WeAreMacedonia со почит го замоли претседателот Трамп и секретарот Тилерсон да го упати американскиот амбасадор во Обединетите нации, Ники Хејли и амбасадорите на сите земји на НАТО и на ЕУ да извршат притисок за спроведување на следните мерки со цел да се постигне брзо, праведно и успешно решавање на овој спор:

Повикајте го Советот за безбедност на Обединетите Нации да ја повлечат Резолуцијата 817;
Крај на 25-годишната политика на ОН / ЕУ и НАТО за Македонија како "Поранешна Југословенска Република Македонија" и ја признава земјата со своето вистинско име, Република Македонија;
Прогласете дека Времената спогодба на ОН од 1995 година е ништовна и неважечка, со оглед на одлуката на МСП од 2011 година; и распуштете ја канцеларијата на специјалниот пратеник за спорот за името во Македонија, Метју Нимиц.
До донесувањето на сите овие мерки, нема да има реален потенцијал за правда за македонскиот народ.

Како олицетворение на фундаментални меѓународни норми како што се самоопределување и човекови права, инспирирани од зборовите на д-р Мартин Лутер Кинг, помладиот - дека "неправдата насекаде е закана за правдата" - САД имаат обврска ја надминуваат националната политика и зборуваат против неправдите што се извршуваат против Македонија и македонскиот народ. Ја повикуваме администрацијата на Трамп веднаш да преземе акција по ова прашање и да го потврди силното пријателство меѓу САД и Македонија. Веруваме дека соодветно решавање на ова прашање е клучно за стабилноста на Балканот.

Методија А. Колоски е ко-основач и претседател на Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), водечка глобална организација фокусирана на прашања што се однесуваат на Македонија и на Македонците и е со седиште во Вашингтон, Д.Ц.

Поврзани

Најнови вести

Коментари