Македонија го чека своето членство во Европската Унија речиси две децении, а сега кога никогаш не била поблиску, се будат стравувања. И тоа според хрватското сценарио. Се плашат дека младото работоспособно население ќе ја искористи секоја можност да ја напушти државатa, пишува хрватски Јутарњи лист.

Во написот се додава дека земјата е кандидат за членство од 2005 година, но редовно ја попречуваат другите земји-членки на нивниот пат кон ЕУ. Последна од нив е Бугарија, која за време на мандатот на новата влада испрати поздравни пораки и ги прифати заклучоците за проширувањето на Европската унија. Македонија сега е полна со надеж дека оваа година конечно може да започнат претпристапните преговори.

Сепак, гледајќи ги соседните земји-членки, некои македонски граѓани стравуваат од членство. Се плашат дека, исто како и кај нас, младото и работоспособно население ќе се втурне во земјите од Западна Европа.

Со нешто повеќе од два милиони жители во Македонија, четврт милион тешко би се воздржале. А според неофицијални проценки, од 2013 година, кога Хрватска е во ЕУ, толку многу луѓе ја напуштиле Хрватска.

„Иселувањето е проблем на која било земја во светот, но особено се однесува на помалите земји со помалку жители. Кога над 250.000 луѓе ќе ја напуштат земјата со 2,4 милиони жители, треба да бидете многу загрижени за оваа појава“, рече директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симевски за Јутарњи.

Иако миграцијата во западните земји е честа кога се приклучува на Унијата, земјите како Полска или Романија ја  чувствуваат помалку.

Како што пишува Јутарњи без разлика на Европската Унија, младите во Македонија би останале во својата земја доколку имаат услови како пристојни приходи и решенија за домување. Исто како и во другите земји од регионот, и во Македонија драстично се искачи возраста на која младите го напуштаат своето „родителско гнездо“.

„Недостатокот на станови за младите е голем проблем“, вели младиот член на Валандово, Бојан Николов. „Оние кои остануваат овде не ги напуштаат своите родители многу, многу долго. Што значи дека подоцна основаат свои семејства. Тие мислат дека емигрирањето би можело да го забрза сето тоа – побрзо да се постигнат целите, побрзо да се основаат семејства и да се средат животите. – додаде Бојан, за Јутарњи.

Ситуацијата многу потсетува на оние во претежно иселените делови на Хрватска како што се Славонија, Барања и Бановина. „Проблемот со иселувањето е голем во нашата општина Брестовац, а се влоши со пристапувањето на Хрватска во Европската унија“, вели Игор Чанчар, медицински техничар од славонската општина. Но, тоа ме потсетува на дополнителен проблем. Но, не се работи само за напуштање на Хрватска, туку и за напуштање на овие делови за поголеми урбани средини“, вели жителот на Брестовац.