Власта одбива електронски отпечаток на прст зашто спрема кражба на изборите, обвини Игор Јанушев, пратеник од ВМРО-ДПМНЕ.

Тој кажа дека во изминатиот период се воделе интензивни преговори меѓу работни групи на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ со цел да се надминат проблемите кои, како што вели Јанушев, ги наметнала владината коалиција во врска со законската обврска за користење на фингерпринт-уреди за претстојните избори.

„И покрај сите напори, отстапки и пред сè волја од страна на ВМРО-ДПМНЕ да овозможиме да се користат фингерпринт-уредите за локалните избори и да нема повеќе ‘брзи прсти’, владината коалиција на СДСМ и ДУИ на секој можен начин ги опструира преговорите и не сака да овозможи имплементација на овие, повторувам, законски обврски, кои се на сила повеќе од една година“, рече Јанушев.

Тој упати апел до меѓународната заедница да реагира, да не седи со скрстени раце и да изврши притисок до власта за да го почитува она што е напишано во закон.

„Не бараме ниту повеќе, ниту помалку. Само да се испочитува она што е напишано во закон и да се обезбеди електронски отпечаток на прст за да нема дупли гласања, бугарски возови и кражба на изборите. Има 7 месеци до изборите и доволно време за да реагира и меѓународната заедница. Одговорноста е и на меѓународниот фактор. Нема да дозволиме најкорумпираната влада во Европа да организира уште едни талибански избори“, вели пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ.

Целосната одговорност, додава тој, е на Владата и институциите предводени од коалицијата СДСМ и ДУИ и ваквиот тенденциозен обид за изигрување на законот, освен низ призмата на подготовка на брутален грабеж на локалните избори не може да биде толкувана на ниту еден друг начин.

makfax.com.mk