Измените на Законот за здравствена заштита се во собраниска процедура, информираат од Министерството за здравство

Министерството за здравство информира дека измените на Законот за здравствена заштита за преземање во јавно здравство, на медицинските сестри кои претходно работеле во приватни здравствени установи, основани под закуп во здравствените домови, заради затворање на ПЗУ и во меѓувреме останале без работа, се во собраниска процедура.

Во измените на Законот e внесена oдредба согласно која медицинските сестри, кои ќе останат без работа може да бидат преземeни во јавни здравствени установи, информираат од министерството.

Оттаму додаваат дека овие законски измени, кои сега се уште се во собраниска процедура, пред две недели се усвоени од Владата.

„Владата ги усвои измените на Законот за здравствена заштита, со можност за преземање здравствени работници со високо образование, стоматолози и фармацевти од приватните во јавните здравствени установи без распишување оглас. На овој начин ќе се пополнат празните работни места на здравствените работници, со пократки процедури“, стои во соопштението на Министерството за здравство.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари