Почитувани родители, баби и дедовци, наставници, средношколци… невладини организации и сите засегнати со образованието и заштита на правата на децата. Јас како дипломиран воспитувач се охрабрив прва да пишувам за проблемот кој ќе не уништи сите, и децата и возрасните. Се обидувам да го замислам животот на децата без учебници и искрено не можам да замислам како ќе функционира. Веќе втора година се вразани по 24/7 за стол, сега ќе треба и да учат од монитори… ако може тоа да се нарече учење.
Ве молам… доколку Ви се важни децата… доколку посакувате добро за нив и нашата заедничка идинина… тогаш ајде сите заедно да направиме нашто. Ние сме тие кои треба да им помогнат на децата …. тие секако се немоќни. Бог ни ги дал и мора да се бориме за нивното добро, се вели во објавата на Фејсбук-групата Учебници и настава мора да има.
– Издржуваме две години комбинирана настава, соочувајќи се со многу проблеми, со интернет, со компјутер, таблет, телефон. Ама не можеме да издржиме со ПОГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ КАЈ ДЕЦАТА, како:
– главоболки,
– проблеми со очите
– болки во ‘рбет
– недостаток на внимание при он-лајн часови и он-лајн настава… и т.н.
Издржавме СÉ… ама за УКИНУВАЊЕ НА УЧЕБНИЦИТЕ не смееме да молчиме!!! Не смееме да дозволиме да ја префрлат “топката” на родителите и училиштата.
Ќе се бориме за здрав образовен систем!!!