Имаше толку многу настани оваа недела што уште еден состанок на Заедничката историска комисија со Македонија беше пригушен во вестите. Од друга страна, Вселенската патријаршија ја призна Македонската црква како Охридска архиепископија.

Скопје ќе се обиде да ја искористи оваа одлука во своја полза, но самиот чин на падот на расколот, таа се уште не е автокефална и не значи дека Вселенската патријаршија автоматски признала некоја македонска црква со автономен карактер. Таму е добро познат темелот на историската Охридска архиепископија, формирана во 11 век“, рече Ангел Димитров, копретседател на историската комисија, во „Офанзива“ на Нова њуз.

„Со вешта црковна дипломатија можеме да искористиме јасно и категорично поставување на историските темели на Охридската архиепископија“, додаде тој.

Димитров се надева дека можеби Македонија почнува да сфаќа дека промената мора да дојде од нив, пренесе Факти.бг

„Бугарија не ја држи вратата на ЕУ заклучена за РСМ, клучот е во нив. Бегањето од вистинскиот дијалог и очекувањето дека Бугарија ќе биде под притисок да ја промени својата одлука нема да доведе до позитивен исход“, рече тој.

„Несериозниот однос кон историјата, создавањето митови се типични за разни македонски организации, но се несериозни“, вели  Ангел Димитров.