Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 15 до 21 март, пријавени се 158 смртни случаи од 27 градови, што е 22,5% повеќе во однос на минатата недела.

Во однос на возраста, 135 лицa биле над 60 години, 19 лица на возраст од 50-59 години, три лица од возрасната група 40-49 години и едно лице на возраст од 30-39 години.

Во истиот период тестирани се вкупно 24.517 лица, со зголемување од 8,4% во однос на минатата недела. Регистрирани сe 6.899 нови позитивни случаи од 35 градови во државата со зголемување од 26,4% во однос на минатата недела.

Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје.

Процентот на позитивност се движи од 23,4 до 32,3%, просечно 27,9%, што е 3% повеќе во споредба со минатата недела.

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 години, а најмал број е регистриран кај децата од 0-9 и 10-19 години.

По добиени два негативни теста за присуство на вирусот или со употреба на новиот алгоритам, со статус „оздравени“ се стекнале 3.343 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, со зголемување од 22,1% во споредба со минатата недела.

Заклучно со вчера вкупно се вакцинирани 6.704 здравствени работници со прва доза од кои (4.002 со вакцината на „Фајзер“,а  2.702 со вакцината „спутник в“ и 2.572 со втора доза на вакцината на „Фајзер“.

 

makfax.com.mk