Europe Elects е лидер на пазарот во анализата на анкетите и податоците за изборите во Европа. Старт-ап со седиште во Германија ги контекстуализира податоците бесплатно за 120.000 следбеници на Фејсбук, Твитер, Инстаграм и Јутјуб и им обезбедува анализа на Ал Џезира, Еуроњуз, Фондацијата Хајнрих-Бул, Универзитетот во Џорџија и другите големи меѓународни чинители.

Покрај тоа, Europe Elects делува како помагател на демократијата во авторитарните земји. За време на работата на Europe Elects, платформата го разбива националниот наратив и известува од европска перспектива за пан-европската публика.

Политико Европа во 2019 година објави дека Europe Elects според авторитетот е – пред Си-Ен-Ен или Ле Монд – 12-ти највлијателен медиум во парламентот на ЕУ.

Europe Elects објави и анкета за довербата на граѓаните во политичките партии во Македонија: