Претседателот на Европската иницијатива за стабилност Гералд Кнаус, кој се смета за главниот ЕУ лобист за проширување, го потврдува црното сценарио за Македонија и за сите други кандидати за членство во Унијата кое е креирано во 2019 година.

Во интервју со Горан Момироски за емисијата „Заспиј ако можеш” Австриецот Кнаус открива дека дури и ако Македонија го прифати целосно бугарскиот протокол и францускиот предлог, нема да стане членка на ЕУ.

Кнаус вели дека како аутсајдер без емоции нема да ја критикува владата на СДСМ и ДУИ ако прифатат тоа што го бара Софија, но е уверен дека тоа не е решение за Македонија.