Без пребројани гласови од само едно избирачко место кое не може да направи голема разлика, Дарко Костовски од ВМРО-ДПМНЕ има 8.600, напроти кандидатот на СДСМ Велимир Смилевски кој досега има 6.400 гласови.

Дарко Костовски е кандидат за градоначалник на Бутел од ВМРО-ДПМНЕ.

Инаку Костовски е тренер на Дејан Георгиевски, таеквондистот кој во најтешката категорија го освои сребрениот медал на Олимписките игри во Токио. Тоа е најголемото олимписко достигнување на Македонија од нејзиното осамостојување.