Собранието донесе одлука за јавен оглас

И БЕСА добива член во Државната изборна комисија

Собранието на Република Македонија вчера попладне, со 80 гласа за, без против и воздржани, ја донесе одлуката за објавување јавен оглас за избор на член на Државната изборна комисија. Поднесувачи на предлог-одлуката за објавување јавен оглас за избор на член на ДИК се пратениците Африм Гаши, Томислав Тунтев и Ејуп Аљими.

Измените и дополнувањата на Изборниот законик беа донесени во понеделникот и со нив се предвидува до локалните избори, закажани за 15 октомври, да се усогласи составот на Државната изборна комисија со составот на Собранието по последните избори за пратеници. Со оглед на резултатите од последните парламентарни избори, нов член на ДИК треба да има движењето БЕСА, која освои пет пратенички мандати, а треба да се разреши Бедредин Ибраими, кој беше предложен од ДПА.

Собранието го огласува изборот на член на ДИК во "Службен весник на Република Македонија# и во дневниот печат. Огласот трае пет дена од денот на објавувањето во "Службен весник на Република Македонија".

Претседателот на Собранието ја известува политичката партија во опозиција, во рок од 24 часа од приемот на известувањето за пријавени кандидати на огласот, да му достават предлог за член на ДИК. Доставениот предлог, Комисијата за прашања на изборите и именувањата го утврдува и веднаш го доставува до Собранието на Република Македонија.

Членовите на ДИК, Собранието ги избира двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.

Измените на Изборниот законик за смена на составот на ДИК беа предложени по постигнатиот политички договор меѓу парламентарните партии.

Поврзани

Најнови вести

Коментари